torstai 26. lokakuuta 2017

Itse tehtyjen vauvanvaatteiden hintalaskelmaa

Laskeskelin itse tehtyjen vaatteiden hintaa. Näissä laskelmissa hinta on laskettu kotimaisten tuottajan kankaista ommelluista vauvan vaatteista, koko 80cm. 

Tilasin siis kolmea kangasta PaaPiilta. Jokaista otin 50cm ja ne kuluivat näihin aika tarkkaan. Lisäksi kului resoria. Kuviotrikoon
 metrihinta oli 23,90€ ja yksivärinen trikoo oli jonkun verran halvempaa. Näistä tarpeista ompelin kolme bodya, yhden paidan ja yhdet housut, yhteensä viisi vaatekappaletta. Siispä yhden vaatekappaleen hinnaksi tuli keskimäärin 7,70 €.

 Tuolla hinnalla saa henkkamaukalta jne ostettua joitakin vaatteita. Jos vertaillaan pelkästään hintoja, suomalaisista laatukankaista ompelemalla päsee halvimpien vaateketjujen halvimpien hintojen tasalle. Tässä yhtälössä ei  pelkästään hinta ole kuitenkaan ainut vaikuttava tekijä. Nämä kankaat ovat kotimaista suunnittelua/tuotantoa (kankaat on valmistettu Euroopassa) ja niitä ostamalla tulee tuettua myös suomalaista työtä. Eettinen puoli on siis ihan toista luokkaa verrattuna kaukoidän tekstiiliteollisuuden tuotoksiin. Siihen suhteutettuna hinta on varsin kohtuullinen. Vastaavat tuotteet pieniltä valmistajilta ostettuna olisivat kerrassaan toista hintaluokkaa. 

Toki löytyyhän niitä edullisempiakin kankaita ja välillä sattuu tarjouksiakin kohdalle. Niissä tapauksissa hinta vain tippuu tuosta edellä mainitusta. siinä vaiheessa ompelu jo todella alkaa kannattamaan rahallisestikin.  Mutta ehkä suurin moottori tässä ompeluhommassa on tekemisen ilo ja myös kierrättämisen mahdollisuus. Kierrätysompelusta puhuttaessa materiaalikulut ovat lähes nollassa. Ja samalla voi vähentää tekstiilijätteen määrää. Tosin tekemiseen käytetty aika ja vaivan määrä ovat suuremmat verrattuna uudesta kankaasta ompeluun.

Tässäpä vielä ompelun tulokset:
Myyry ui -kuosista body. 50 cm:istä kangasta tulee hyvin esimerkiksi paita tai housut ja korkeus riittää juuri ja juuri 80cm bodyyn.

Nämä on tehty luottokaavalla: Ottobren Kisuliini body. Tosin hieman pienensin hihoja paremmin vartalo-osan kokoa vastaavaksi.

 

Tuo kuviollinen trikoo tuli kyllä käytettyä tarkkaan, hädin tuskin löysin enää tarpeeksi isoja paloja taskuihin. Housujen kaava on Straight Stripes (Obre 4/2014). Kuminauhakujan sijasta laitoin vyötärölle resorin.

Tämä ilveskuosi on kyllä niin suloinen! Paidan kaavana on Baby Basics (Obre 4/2011)Lopuista jämistä tuli vielä yksi body. Tämä väriyhdistelmä ei ehkä ole kaikkein toimivin, mutta parempaakaan väriä ei löytynyt siihen hätään Ilvekseen yhdistettäväksi. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti