torstai 16. elokuuta 2012

Pussukoita ja kukkaroita

Mielessä on pidemmän aikaa pyörinyt, että tilkkulaatikkoa voisi tyhjentää valmistamalla pussukoita ja kukkaroita. Sitten yhtenä iltana inspiraatio iski ja leikkasin samalla useamman pussukan tarpeet. Hieman mietitytti, että miten saan vetoketjun laitettua siististi, mutta sitten löysin ohjeen jostakin blogista. Aioin linkittää sen tänne, mutta nyt en enää löytänyt samaan blogiin. Toisaalta pussukan ohje-haulla löytyy kyllä monet ohjeet näiden tekoon, joten linkitystä tuskin tarvitseekaan. 


Näiden pussukoiden ja kukkaroiden materialeissa löytyy monenlaista: puuvillaa, pellavaa ja samettia.

Aika pitkään tuli säilöttyä näitä kukkaron kehyksiä, ennen kuin ne lopulta päätyivät kukkaroiksi asti. Kuvittelin harhoissani että kehyksillä saisi jotenkin helposti kukkaroita aikaan, mutta väärässä olin! Näiden kukkaroiden tekemeninen on suhteellisen hankalaa. Ensimmäinen vaikeus on siinä, miten saa juuri sopivan kaavan aikaiseksi, että kangas sopii kehyksiin. Toinen vieläkin suurempi homma on siinä että saa kehykset kiinni kankaaseen. Näistä tuli vähän tällaisia harjoittelukappaleita, mutta jos vielä joskus erehdyn näitä tekemään, olen toki jo paljon viisaampi muutaman jutun suhteen.
Otin muutaman vaihekuvan kehysten kiinnittämisestä ja laittelen ne tähän vähän niin kuin ohjeeksi. Ja samalla pahoittelen kuvien heikkoa laatua!

Aluksi piirtelin kehyksiä apuna käyttäen kaavan pussille, jonka mukaan ompelin päällisosan ja vuorin. Vasta jälkikäteen tajusin, että myös kehyksiin kiinni tulevat osat olisi kannattanut ommella yhteen siten, että sauma jää nurjalle päällisen ja vuoren väliin, mutta itse ompelin ne yhteen siten, että kankaan reunat jäivät päällipuolelle ja tulivat kehysten uraan. 
 Varsinkin ohuita kankaita käytettäessä kankaan reunaan, eli kehysten sisään tulevaan osaan kannattaa ommella jokun vahvike, esimerkisi nyöri tms antamaan tartuntapintaa, että kangas pysyisi kehysten sisällä paremmin. Itse ompelin tuollaista nauhaa, joka mittailujen mukaan olisi pitänyt sopia kehysten uraan, mutta joka sitten kuitenkin oli liian leveää ja vaivoin sain sen survottua uraan piiloon. Kehysten uraan laitoin erikeepperiä, jonka jälkeen harsin kankaat kiinni kehyksiin. Tämä oli mielestäni aika hankalaa, kangasta en meinannut saada asettumaan hyvin, se karkaili urasta koko ajan ja homma oli erittäin sotkuista liiman kanssa tuhertaessa. Kuvasta näkyykin miten liimatahraisiksi kehykset tulivat. Onneksi tahrat sai pyyhittyä pois valmiista kukkarosta.Lopuksi puristin kehykset kiinni kankaaseen. Kehysten suojana kannattaa pitää paksusti kangasta, ettei tule jälkiä. Liiman kuivuttua ratkoin langat irti ja puhdistin liimatahrat. Kaikista vaikeuksista huolimatta kukkaroista tuli ihan  käyttökelpoiset.
  
4 kommenttia:

 1. Oispa ihana sellanen "kaulakorulenkkiin yhdistetty pussukka" Sais sitten puhelimen ja avaimet töissä siihen kivasti.

  Mulle passais sellanen pinkki/violetti kuosinen. Oi, nyt tuli idis, laitan sulle sähköpostia :)
  t. Teija

  VastaaPoista
 2. Kivoja pussukoita ja kukkaroita. Tuollaisille keksii varmasti käyttöä :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Osa näistä päätyi käyttöön heti mm. meikkipussukoina, pari odottelee vielä kaapissa. Teija: löysin vistisi, pisteään juttu suunnitteluun =)

  VastaaPoista