maanantai 5. syyskuuta 2011

Housujen muutos hameeksi

Minulla oli kirpparilla 1,50 eurolla ostetut samettifarkut, joiden ongelmaksi osoittautui korkea vyötärö ja hivenen liian tiukka vyötärönauha. Pitkään niitä pyörittelin ajatuksena madaltaa vyötäröä, mutta se homma vaatisi käytännössa housujen koko yläosan purkamisen osiin, joten on liian vaivalloista, eikä hyvästä lopputuloksesta ole takeita. Väri housuissa kuitenkin miellytti, joten päädyin kokeilemaan hameen tekoa. Olen joissakin blogeissa nähnyt housujen muuttamista hameeksi, joten idea on jostain sieltä tarttunut mukaan. Koska kannatan kaikenlaista kierrättämistä ja vanhan uudistamista, laitan tähän jonkinlaiset vaihekuvat työstä, josko ne helpottaisivat työtä ja innostaisivat muitakin vastaaviin kokeiluihin.


Housujen korkea vyötärö ei haittaisi hameeksi muuttamista ollenkaan, mutta koska näissä housuissa oli niin tiukka se vyötärönauha, päätin tehdä sellaisen uuden. Vanhaa olisi ehkä voinut jatkaa, mutta silloin se olisi pitänyt ratkoa kokonaan irti, mikä lisää työn määrää, samoin vyölenkkien siirtäminen. Nyt riitti, että leikkasin vanhan vyötärönauhan irti. Yläosa oli sen mallinen, että kun ompelin uuden kaitaleen pari senttiä entistä alemmas, oli siellä jo enemmän väljyyttä. Lahkeessa oli pituutta sen verran, että sieltä sain uuden nauhan, joskin taakse tuli sauma. Vyölenkkejä hameeseen ei tullut. 

Vetoketjua en katkaissut, vaan ratkoin sen irti yläosastaan. Uutta vyötärönauhaa ommellessa käänsin vetoketjun yläreunan sauman sisään, jolloin se ei haittaa, että se on liian pitkä. Vetoketjun kohdalta täytyy ommella varovasti, ettei katkaise neulaa.  Lahkeet katkaisin halutusta kohdasta (pitää muistaa jättää kääntövaraa n. 3 cm). Lahkeiden sisäsaumat ratkoin. Takasauman leikkasin auki muuten, paitsi yläreunsata ratkoin n.10 sentin matkalta.Takakappaleessa oli reilummin varaa, joten sinne sain ommeltua normaalin suoran sauman. Sovitusvaiheessa mittailin sauman paikkaa nuppineuloilla.


Etupuolelle joutuu tekemään lisäpalan, jotta lahkeet yltävät edestä yhteen. Leikkasin ylijääneestä lahkeesta sopivan palan ja mittailun jälkeen sain ommeltua sen paikoilleen.


Lopulta tein päälle koristetikkaukset. Tuo päälle jäävä haarapala kiinnittyy paikoilleen päälletikkauksen avulla. Tuossa alapuolen kuvassa sitä ei vielä ole ommeltu kiinni. Viimeisenä sitten ommellaan alareunan päärme.Hameesta tuli ihan kiva. Vyötärönauhasta tuli hivenen liian kapea, se vähän harmittaa, mutta yleensähän se ei onneksi käytössä paljon näy. Kokonaisuutena muutos oli helppo tehdä. Varsinkin, jos vyötärönauhalle ei tarvitsisi tehdä mitään. Takasauma on helppo, vain etukappaleen lisäpala vaatii hivenen sovittelua, mutta ei ole vaikea sekään.

3 kommenttia:

  1. Hienosti tuunattu! Vaatii enemmän työtä kun tuunaa vanhasta uutta, mutta kyllä kannattaa :)

    VastaaPoista
  2. Hieno! Mä olen tehnyt yhden tuollaisen tyttärelleni ja yhden itselleni farkuista. Se mun farkkuhame on mun lemppari ja lähes koko kesän kuljin se päällä ;)

    VastaaPoista